Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Όταν τα "δωρεάν μαθήματα Αγγλικών" δεν είναι ούτε δωρεάν ούτε μαθήματα!

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι άσχετοι που έχουν εισβάλει στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών και προσπαθούν να τον καννιβαλίσουν. 

Μη έχοντας ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τις υποδομές ούτε το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσουν σοβαρά προγράμματα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας και προετοιμασίας Lower και Proficiency, οι «αλεξιπτωτιστές»  του χώρου καταφεύγουν συχνά σε διάφορες παραπλανητικές προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν τους ανυποψίαστους ενήλικες που θέλουν να μάθουν Αγγλικά.

Η πιο συνηθισμένη τέτοια παραπλανητική προσφορά είναι τα «δωρεάν μαθήματα Αγγλικών». Φυσικά, με μία «προσεκτικότερη ανάγνωση» των προσφορών αυτών διαπιστώνει κανείς ότι τα «δωρεάν μαθήματα Αγγλικών» δεν είναι ούτε «δωρεάν» ούτε «μαθήματα»!

1)    «Μαθήματα» γι’ αυτούς που κάνουν αυτές τις «προσφορές» δε σημαίνει μαθήματα με καθηγητή, αλλά το να παιδεύεσαι μόνος σου με μια «ηλεκτρονική πλατφόρμα».  Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια «υπηρεσία» δε θα μπορούσε παρά να είναι δωρεάν. Πολλοί μάλιστα έχουν το θράσος να βαφτίζουν την "επιτήρηση" από τη γραμματέα του φροντιστηρίου "μαθήματα με καθηγητή". 
2)    Το «δωρεάν» σημαίνει ότι δεν πληρώνεις για την πρόσβαση στην «πλατφόρμα». Πληρώνεις όμως, και μάλιστα αδρότατα, για το «εκπαιδευτικό υλικό», η αγορά του οποίου είναι υποχρεωτική.

Προσοχή λοιπόν! Τα «δωρεάν μαθήματα Αγγλικών» δεν είναι ούτε «μαθήματα», ούτε «δωρεάν»! 

Οι υποψήφιοι εξετάσεων Αγγλικής γλώσσας θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι:

α) Απαγορεύεται αυστηρά οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτική δομή να παρέχει «εγγυήσεις επιτυχίας» σε εξετάσεις Αγγλικών (και οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας). Κανένα σοβαρό και νόμιμο εκπαιδευτήριο δε μπορεί να σας προσφέρει εγγύηση επιτυχίας, εφόσον πρόκειται για νόμιμες και αδιάβλητες εξετάσεις. 

Μείνετε μακριά από τέτοιους επιτήδειους. Διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο: 

Υποψήφιοι από την Αθήνα έπαιρναν «μαϊμού» πιστοποιητικό από Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Βόρεια Ελλάδα - H μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα


και δείτε πόσο άσχημα μπορεί να μπλέξει κάποιος, ακόμα και εν αγνοία του.

Ορισμένα σοβαρά εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών παρέχουν στους σπουδαστές τους «εγγύηση σπουδών». Αυτό σημαίνει ότι, εάν ένας συνεπής στη φοίτησή του σπουδαστής τους αποτύχει στις εξετάσεις, αναλαμβάνουν να τον ξαναπροετοιμάσουν δωρεάν για την αμέσως επόμενη εξεταστική, και ως επιβράβευση των προσπαθειών του και γιατί γνωρίζουν ότι το ποσοστό των συνεπών σπουδαστών τους που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις είναι χαμηλό.

Το να δώσει όμως ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών «εγγύηση 100% επιτυχίας» θα σήμαινε ότι στέλνει τους σπουδαστές του να συμμετάσχουν σε «εξετάσεις-απάτη».

β) Απαγορεύεται αυστηρά από το Υπουργείο Παιδείας η διεξαγωγή των εξετάσεων γλωσσομάθειας εντός των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Άρα, εφόσον κάποιος διαφημίζει "σίγουρη επιτυχία" + "εξετάσεις στους χώρους του" είναι ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιο «Κέντρο Ξένων Γλωσσών» (ή – ακόμα χειρότερα – κάποια «εταιρία παροχής εκπαίδευσης» που δεν είναι καν Κέντρο Ξένων Γλωσσών) θα σας κάνει λόγο για «εγγύηση 100% επιτυχίας» και για «εξετάσεις στους χώρους του» θα ξέρετε περί τίνος πρόκειται!